Kabak Çekirdeği

    - KURUYEMİŞLER -

    KABAKÇEKİRDEĞİ

    Kabak çekirdeği birçoğumuzun zevkle yediği bir kuruyemiş. Aslında yine birçoğumuzun da bilmediği bir sağlık kaynağı. Kabak çekirdeği ve içindeki yağ çok eskiden beri ilaç yapımında kullanılmıştır. ‘Almanya’ya gittiğimde eczaneden bir şey alacaktım. Raflarda bir küçük şeffaf kutuda (Sederjin kutusu kadar) kabak çekirdeğine benzer şeyler gördüm. Eczacıya ‘bu nedir?’ diye sorduğumda kabak çekirdeği dedi. Aldım, baktım gerçekten çekirdek. Bayağı şaşırdım. Ne işe yaradığını sormadım ama ‘ Almanya’da ilaç gibi satıldığına göre bir işe yarıyordur’ dedim ve 15 yıldır her gün bir avuç yiyorum. Şimdi iyilikleri anlatılıyor. İnanıp inanmamak. Gerisi size kalmış.’ diye anlatılır kabak çekirdeğinin sağlık kaynağı olduğu.

    Kabak çekirdeği mevsiminde ilk çıktığı zaman özellikleri en yüksek seviyededir. Kabak çekirdeği, yassı ve koyu yeşil renktedir. Sarı-beyaz renkte bir kabuk içinde bulunan kabak çekirdekleri kabuksuz olarak da üretilir. Çerez olarak yenebilir, salatalara, çorbalara, yemeklere eklenebilir. Kabak çekirdekleri ezilip sos yapmak içinde kullanılabilir.

    KABAK ÇEKİRDEĞİNİ ÖZELLİKLE KİMLER TÜKETMELİDİR?

    Prostatı büyümüş kimseler,
    Kısırlık veya hormonal dengesizliği olan kimseler
    Solucan ve tenya bulunan kimseler,
    İdrar tutuluğu olan kimseler,
    Mesane iltihabı olan kimseler,
    Kemik erimesi olan kimseler.

    AYÇEKİRDEĞİNİN BESİN VE VİTAMİN DEĞERLERİ

    Kabak çekirdeği; sabit yağ, karotenoidler, biraz uçucu yağ, kukurbitin isimli amino asit, rezin, B, E, K vitamini içerir.

    Kabak çekirdeği Manganez, Magnezyum, Demir, Bakır, E vitamini ve Çinko açısından zengindir.

    Günlük 25 gram (1 çorba kaşığı) kabak çekirdeği içi almakla;

    Manganez ve Magnezyum ihtiyacının yarısı,

    Demir, Bakır, E vitamini ihtiyacının çeyreği,

    Protein ihtiyacının altıda biri alınmış olur.

    Bedene dışarıdan alınması şart olan (fenilalanin, triptofan, metiyonin) gibi temel (esansiyel) amino asitler açısından çok zengindir.

    Noreadrenalin, Serotonin ve GABA gibi beyin biyokimyasal düzeninde düzenleyicilerin ön maddesidir. Noreadrenalin eksikliği dikkat dağınıklığına neden olur. Serotonin eksikliği anksiyete, kaygı hali ve depresyona neden olur.

    Kabak çekirdeğinin zengin olduğu amino asitlerden biridir. Arginin C vitamini ve Folik asit gibi Nitrik oksit sentesini doğal yoldan artırır. Nitrit oksit (NO) genel olarak damar sağlığı için çok gereklidir.

    KABAK ÇEKİRDEĞİ NEDEN YENİLMELİ!

    • Böbrek, mesane iltihaplarını önler.
    • İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir.
    • Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüdür.
    • İçindeki fosfor; kemik ve dişlerin oluşumu, kalp kasının kasılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesi için gereklidir.
    • İçeriğinde bulunan B15 vitamininin kolesterolü düşürdüğü ve protein yapımına yardımcı olduğu bilinmektedir.
    • Lifli bir besindir. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu saptanmıştır. Kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır ve bağırsak duvarı ile temasını azaltır.
    • Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili. Her gün belirli miktarda tüketilirse prostat kanserinin önlenmesine yardımcı olur.
    • Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.
    • Kabak çekirdeği mineraller, esansiyel yağlar ve proteinler bakımından zengindir. Bir günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını, yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacımızın tamamını karşılar.
    • Omega 3 ve Omega 6 içeriği beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
    • Doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kandaki trigliseridi düşürür yani kolesterol sıkıntısının çözülmesine yardımcı olur.

    SATIN ALMA

    Kabak çekirdeği kabuklu, kavrulmuş ve çiğ halde satılır. Hatta kabuksuz, soyulmuş halde de bulunabilir. Ambalajsız kabak çekirdeği alırken temiz ve kabuklarının kırılmamış olmasına dikkat edin. Taze ve çıtır çıtır olduğundan, tadının bozuk ya da küflü olmadığından emin olmak için birkaç tanesini deneyin. Paketli ürün satın alırken üretim izni olan ambalajlı ürünler alınmalı, ürünün son kullanma tarihi mutlaka okunmalıdır. Ürün üzerinde herhangi bir bozulma, küflenme, beyazlaşma, parçalanma olmadığından emin olunmalıdır. Sağlıklı ve temiz ambalajlı olmasına bakılmalı, delik veya yırtılmış olup olmadığına dikkat edilmelidir.

    SAKLAMA KOŞULLARI

    Kabak çekirdeği içindeki yağ çok çabuk bozulabilir. Bu nedenle çekirdekleri buzdolabında ya da dondurucuda saklanır.

    HAZIRLAMA

    Taze kabak çekirdeklerinizi kendiniz de kavurabilirsiniz. Kabak çekirdeklerini kabağın içinden çıkartın ve bir süzgecin içine koyup su ile durulayın. İçindeki kabak posasını temizleyin ve bir kez daha sudan geçirin. Çekirdekleri kurulayın ve bir kase içine koyun. Biraz zeytinyağı katın. Belki birkaç damla susam yağı da eklenebilir. Pişirme kağıdı üzerine yayın. Üzerine biraz tuz ekleyin. 190 oC fırında, altın rengini alıncaya kadar yaklaşık 45 dakika kavurun. Çekirdekleri tamamen soğutun ve hava geçirmez bir kaba koyun.

Open chat
Powered by